Sajtkarta  |  Integritetspolicy  |  Sök   »
Huvudbild

Lite att tänka på

Takpannor som ytskikt är ett beprövat material som fungerat utmärkt i många år.  Det finns i huvudsak två typer; betong- och lertegelpannor. Betongpannan ligger stabilt och håller tätt. Det är dessutom ett billigare alternativ än lertegel. När det gäller byggnader som ursprugligen varit täckta med lertegel kan det oftast vara vackrast att vid omtäckning välja samma material. Lertegel får med åren en estetiskt tilltalande patina och passar väl in i alla miljöer. Takpannor kan fås i olika färger och som en-eller tvåkupigt. Pannor kan läggas på tak med en lutning  över 14 grader och en takkonstruktion som är tillräckligt stabil eftersom pannor är det takmaterial som väger mest. Ett fackmannamässigt lagt tegel eller betongpannetak är vackert och håller tätt i många år.

 

Papptäckning har många fördelar. Det ställer inga krav på taklutning utan passar även låglutande tak. Dessutom är arbetskostnaden mycket lägre än för ett tegeltak. Vikten blir låg och rätt utfört blir det ett mycket tätt tak som kan fås i olika färger och utseenden.

 

Plåt är också ett lämpligt material för låglutande tak. Det kan användas på taklutningar ner till 4 grader. Det ger ett tak med låg vikt som rätt skött har mycket lång livslängd. Plåt finns i en mängd olika varianter vad gäller färg och profil. För ett riktigt exklusivt tak väljer man bandtäckning med plåt. Det ger plåtens alla fördelar och har en lång tradition i svensk byggnadshistoria. Bandtäckning ger ett klassiskt utseende men passar även i ultramoderna miljöer.